Hoito-ohjeet


Löydät alta kattavat yleiset lävistyksen hoito-ohjeet.

Pudotusvalikossa olevista hoito-ohjeista saat tarkempia vinkkejä tietyn lävistyksen hoitoon sekä lävistysten paranemisajat.

Yleiset lävistysten hoito-ohjeet


Älä koskettele lävistystäsi pesemättömin käsin.

Pese ja kuivaa kädet aina huolellisesti ennen lävistysalueelle tai lävistyksen koskemista. Myös parantuneen lävistyskorun turha koskettelu vie bakteereja sekä iholle, että omia bakteerejasi iholta kosketuspinnoille (puhelin, ovenkahvat jne).

Älä poista korua lävistyksestä tai liikuttele ja koskettele korua paranemisaikana.

Korun pois ottaminen lävistyksestä paranemisaikana johtaa usein lävistyksen nopeaan umpeutumiseen tai rasittaa lävistysreikää. Korun turha liikutteleminen altistaa lävistyksen käsien mukana lävistysreikään pääseville bakteereille sekä ärsyttää lävistystä. Puhtaanapito ja lävistysalueen hoitaminen tulee suorittaa korua poistamatta.

Käytä puhdistukseen vain vettä sekä keittosuolaliuosta.

Keittosuolaliuos apteekista ostettuna, natriumklorid 9 mg/ml. Huuhtele lävistyskohtaa 1-2 krt päivässä 5min ajan vedellä ja hauduta ihoaluetta lämmitettyyn keittosuolaliuokseen kostutetulla harsotaitoksella 1-2 krt päivässä 5-10 min ajan. Hoitokertoja on päivässä yhteensä 2-3. Puhdistusten tarkoituksena on liuottaa kaikki lävistysreiän oheen kuivunut kudosneste hellävaroen paranevalta iholta sekä laskea turvotusta.

Hoitoon ei tule käyttää desinfiointiaineita, ei rasvoja, ei teepuuöljyä eikä muita öljypohjaisia tuotteita tai antibioottivoiteita.

Ne joko kuivattavat ja ärsyttävät ihoa turhaan tai tukkivat lävistysreiän.

Kaikki lävistykset kudosnesteilevät parantuessaan ja tätä nesteilyä ei tule sekoittaa tulehdukseen.

Kudosneste on väriltään läpinäkyvää, vaaleaa tai hieman kellertävää nestettä, jota haava erittää parantuessaan. Tulehdukseen liittyy usein vahvaa punoitusta, kipua (ei vain korua liikutellessa), turvotusta sekä rajua märkimistä. Jos lävistyksesi on tulehtunut, käänny ensimmäisenä lävistäjäsi puoleen. Lävistyskorua ei tule poistaa tulehtuneesta lävistyksestä omin päin, sillä mätä voi koteloitua haavaan.

Lävistysten oheen tulevat patit voivat olla myös osa paranemisprosessia tai kieliä lävistyksen ärtymisestä, joten niidenkin kanssa on hyvä käydä hakemassa lävistäjältä täsmentäviä hoito-ohjeita.

Vältä uimista ja seisovassa vedessä oleskelua sekä saunaa 4 viikkoa lävistyksen oton jälkeen. Suun alueen lävistyksien oton jälkeen älä jaa ruokailuvälineitä tai vaihda bakteereja muiden ihmisten kanssa muutamaan viikkoon.

Älä vaihda lävistyskorua liian aikaisin.

Vara ei ole koskaan venettä kaatanut, joten annathan lävistyksesi parantua rauhassa ennen ensimmäistä korun vaihtoa. Lävistyksen paranemisaika voi olla kaikkea 2 – 12 kuukauden väliltä, riippuen lävistyksestä sekä hoito-ohjeiden noudattamisesta. Jos liian lyhyt koru puristaa ihoa paranemisaikana, käänny aina lävistäjäsi puoleen korun vaihtoa varten. Lävistäjäsi myös neuvoo jos sinun tulee käydä liikkeellä vaihtamassa koru lyhyempään paranemisaikana (esimerkiksi kielilävistys ja helix).

Mikä on normaalia tuoreen lävistyksen kanssa?

Lävistyksen alkuaikaan ja paranemiseen liittyvä punoitus, turvotus, särky, mustelman muodostuminen, kipu korun liikkuessa tai lävistyksen päällä nukkumisen jälkeen, kutina, ihon kuivuminen ja pienet määrät verta.

Korvalävistykset korvalehden alaosa  2-6 kk
Ruston alueen lävistykset 6-12 kk
Daith, rook & industrial 8-12 kk

Korvan alueen lävistysten puhtaanapito vedellä huuhtelemalla ja keittosuolaliuoksella hauduttamalla 2-3 kertaa päivässä. Vältä lävistyksen päällä nukkumista ja riisu vaatteet varovasti jotta lävistys ei rasitu tai repeä. Ennen hiusten harjaamista tarkista aina ensin, että lävistyksen ympärille ei ole kietoutunut hiuksia. Suihkun jälkeen huuhtele ihoalue huolellisesti jotta lävistykseen ei jää shampoota ja kuivaa sitten varovasti korvantausta ja lävistys alue. Älä jätä kosteita hiuksia makaamaan lävistyksen päälle.

Ruston alueen yleisimpiä komplikaatioita ovat rasitus- ja arpipatit. Kysy hoito-ohjeita lävistäjältä ongelmatilanteissa. Edellä mainitut patit ovat usein punertavia, nesteisiä ja vuotavat kudosnestettä sekä verta. Kun taas ihon liikakasvu arvesta pysyväksi kosmeettiseksi haitaksi (keloidi) on harvinaista. Jos sinulla on taipuvuutta arven liikakasvuun, olethan yhteydessä ensimmäiseksi ihotautilääkäriin suunnitellessasi lävistyksen ottoa.

Huom. Helix-lävistyksen (perus rustolävistys korvalehden yläosaan reunalle) paranemisen tukemiseksi lyhennysvaihto 2 kk lävistyksen laiton jälkeen lävistäjällä. Muut ruston alueen lävistysten korujen vaihdot paranemisaikana tai lävistysten parannuttua kuten lävistäjä on neuvonut. Katso asiakaskortti. Paranemisajan lyhennysvaihtoja ei tule tehdä itse, sillä lävistys on vielä paranemisvaiheessa ja haavalla. Vaihdathan lävistyksen vasta sen ylitettyä oletetun minimin paranemisajasta.

Huulilävistys (paranemisaika 2-6 kuukautta)

Muista hyvä suuhygienia lävistyksen laiton jälkeen. Hampaiden normaali päivittäinen pesu (uusi hammasharja ja ei valkaisevia hammastahnoja) sekä raikkaalla vedellä purskuttelu kaikkien ruokailujen jälkeen. Voit purskutella suuta myös keittosuolaliuoksella 2-3 kertaa päivässä. Ulkopuolelta lävistystä huuhdellaan lämpimällä vedellä tai haudutetaan keittosuolaliuoksella kunnes kudosneste on liuennut lävistyksen ympäriltä. Huuhtelu tai haudutus kestää 5-10 minuuttia 2-3 kertaa päivässä.

Huulilävistyksen ensikoru on aluksi liioitellun pitkä, jotta ihoalue saa rauhassa turvota ilman että koru uppoaa huuleen. Kun ihoalueen turvotus on alkanut laskea, voit käydä vaihtamassa lyhyemmän korun lävistykseesi lävistäjällä noin 1.5-2kk lävistyksen laitosta. Tyköistuva koru vähentää hampaiden ja ikenien komplikaatioita.

Jos huomaat etuhampaiden ienrajan vetäytyvän huulikorun vuoksi, kannattaa tarkistaa lävistyskorun istuvuus lävistäjällä tai luopua lävistyksestä. Ien ei palaudu ja ienrajan vetäytyminen altistaa hampaat reikiintymiselle. Myös hampaiden kiillettä on seurattava.

Älä koskaan pure korua hampaiden väliin, hammas antaa periksi ennen korua ja hampaasta voi lohjeta pala. Kontaktilajeja harrastaessa myös hammassuojat tai korun poistaminen ennen treenejä on tärkeää.

Nenälävistys (paranemisaika 3-6 kuukautta)

Paranemisaikana puhdista ihoaluetta vedellä huuhtelemalla ja keittosuolaliuoksella hauduttamalla 5min ajan 2-3 kertaa päivässä. Älä liikuttele lävistystä turhaa paranemisaikana. Pidä puhdistukset säännöllisinä jotta korun ympärille ei keräänny kovasti kuivunutta kudosnestettä. Korun ympärille kuivunut kudosneste tai veri saattaa raapia lävistysreikää korun liikkuessa. Jos sieraimen sisäpuolelle korun ympärille kuivuu kudosnestettä tai räkää, voit huolellisen ja pitkän haudutuksen tai vesipesun jälkeen pyyhkiä ylimääräiset pois topsipuikolla. Huomioithan että kuivunut neste on pehmennyt kunnolla helposti pois pyyhittäväksi ennen kuin otat topsipuikon käyttöön. Turha topsipuikolla kuivan kudosnesteen tai rään ränklääminen voi ärsyttää lävistystä.

Nenälävistyksen tulee olla huolellisesti parantunut ennen ensimmäistä korun vaihtoa. Minimiaika nenälävistyksen paranemiselle on kolme kuukautta ja lävistys voi parantua jopa puoli vuotta. Täysin parantunut lävistys on ylittänyt minimi paranemisajan, ei punoita, kudosnesteile tai ole arka. Liian aikaisin vaihdettu koru tai repeämä voi altistaa lävistysreiän arpipatille. Tarkkaile aina että nenälävistyksessä käyttämäsi korumateriaali on laadukas ja korun malli sopiva sillä myös heikkolaatuiset korumateriaalit tai huonot korut voivat ärsyttää lävistystä.

Jos lävistys pukkaa arpipattia (nesteinen, punertava, finnin näköinen) ole yhteydessä lävistäjääsi tehostettujen hoito-ohjeiden saamiseksi.

Smiley & tongue web (paranemisaika 1-2 kuukautta)

Muista hyvä suuhygienia lävistyksen laiton jälkeen. Hampaiden pesu normaalisti sekä raikkaalla vedellä tai keittosuolaliuoksella purskuttelu kaikkien ruokailujen jälkeen.

Seuraa paranemisen jälkeen lävistyksen istuvuutta sekä ikenien kuntoa. Jos huomaat ikeniesi vetäytyvän tai hampaidesi kipeytyvän korun kohdalta, ole yhteydessä lävistäjään korun mallin, koon sekä istuvuuden tarkistamiseksi. Jos korun vaihto ei auta ongelmaan, tulee lävistyksestä luopua kokonaan. Vetäytynyt ien ei palaudu ja voi altistaa hampaat reikiintymiselle sekä muille komplikaatioille.

Jänne ylähuulen ja kielen alla on todella ohut ja voi vuosien saatossa ohentua tai lävistysreikä venyä. Jos jänne pääsee venymään äärilleen, se yleensä repeää. Revennyt smileyn tai tongue webin jänne ei ole vakavaa, mutta voi estää uudelleen lävistämisen.

Kulmalävistys (paranemisaika 3-6 kuukautta)

Puhdistaminen vedellä huuhtelemalla 1-2 kertaa päivässä 5 minuutin ajan sekä lämpimällä keittosuolaliuoksella ihoalueen haudutus 1 kertaa päivässä 5-10 min ajan. Kulmalävistykseen, kuten kaikkiin ihon alla kulkeviin lävistyksiin, liittyy aina uloskasvamisen riski. Varo rasittamasta lävistystä. Älä turhaa koskettele korua ja riisu vaatteet varovaisesti jotta vältät lävistyksen repeämisen. Tarkista välillä pesun yhteydessä että korun päädyt ovat varmasti hyvin paikoillaan.

Jos lävistys näyttää kasvavan ulos, kannattaa se poistaa ennen kuin koru roikkuu paikoillaan enää pienestä määrästä ihoa. Toisilla lävistys kestää hyvänä vuosia, toisilla se kasvaa ulos ajan saatossa ja lävistyksen hyvänä pysyminen on monen tekijän summa. Laadukas koru, hyvä jälkihoito, lävistyksen repeämisten ja turhan rasituksen minimoiminen sekä elintavat vaikuttavat lävistyksen kuntoon.

Jos sinulla on aiempi historia ulos kasvaneista lävistyksistä ilman repeämää, suosittelen harkitsemaan kulmalävistyksen ottoa. Muita korkean riskin uloskasvun lävistyksiä ovat esimerkiksi napalävistys, microdermal ja bridge.

Jos koruun jää väljyyttä turvotuksen laskun jälkeen, kannattaa koru vaihtaa lyhyempään paranemisen jälkeen. Tyköistuva koru ei jää niin herkästi kiinni vaatteisiin ja aiheuttaa vähemmän rasitusta lävistys alueella.

Napalävistys (paranemisaika 6 – 12 kuukautta)

Puhdistaminen vedellä huuhtelemalla 1-2 kertaa päivässä 5 minuutin ajan sekä lämpimällä keittosuolaliuoksella ihoalueen haudutus 1 kertaa päivässä 5-10 min ajan. Kuivaa hoidon jälkeen alapallon ympärystä ja napa huolella kuivaksi.

Jos ihoalueella tuntuu kipua tai arkuutta liikuntaa harrastaessa, suosittelen pitäytymään lävistystä rasittavasta treenaamisesta ensipäivinä. Jos kroppa sallii ja olo on hyvä, voi liikuntaa harrastaa normaalisti. Hikoilu ei ole lävistyksen kannalta vakavaa, mutta treenin jälkeen suihkussa käynti ja ihoalueen pesu kannattaa. Huuhtele suihkussa käynnin jälkeen aina napalävistyksen alue viimeisenä jotta lävistykseen ei jää pesuaineita.

Vältä paranemisaikana napalävistyksen kohdalta tiukkoja vaatteita sekä vatsallaan nukkumista. Ihoaluetta painavat vaatteiden vyötäröt sekä vyöt voivat aiheuttaa ärtymistä myös jo parantuneelle lävistykselle. Toistuva mekaaninen rasitus tai hankaus altistaa lävistyksen ulos kasvulle.

Älä näprää ja liikuttele korua, älä koske lävistykseen pesemättömin käsin ja kiinnitä huomiota puhtaisiin vaatteisiin, lakanoihin ja pyyhkeeseen.

Napalävistys saattaa vaikuttaa nopeasti parantuneelta, sillä lävistyksen ylä ja ala reiät paranevat ensimmäisenä. Vasta sen jälkeen niiden väliin jäänyt ihoalue eli lävistyskanava parantuu. Korun vaihtaminen on suositeltavaa aikaisintaan 6 kuukautta lävistämisen jälkeen. Aiemmin vaihdettuna koru voi repiä uudelleen auki lävistyksen keskiosan ja aloittaa lävistyksen paranemisen alusta tai aiheuttaa lävistyksen varhaisen uloskasvun.

Napalävistys on herkkä ulos kasvulle, joten huolellinen hoito ja laadukkaat korut ovat ensisijaisen tärkeitä jotta lävistys pysyy hyvänä pitkään.

Jos lävistyksesi oireilee paranemisaikana, olethan yhteydessä lävistäjääsi. Yleisimpiä napalävistyksen komplikaatioita ovat lävistyksen repeytyminen, korun vaihtoa vaativa turvotus, lävistysreiän oheen tulevat patit sekä lävistyksen ulos kasvaminen.

Kielilävistys

Käytä 1-2 viikkoa kahdesti päivässä keittosuolaliuosta (apteekista) suun purskuttelemiseen. Syö keittoja ja muita pehmeitä ruokia ennemmin kuin kiinteää ruokaa. Purskuttele suu jokaisen ruokailukerran jälkeen perusteellisesti raikkaalla vedellä. Vaihda hammasharja uuteen sekä vältä liian voimakkaita hammastahnoja (esimerkiksi valkaisevat) sekä suuvesiä. Muista hyvä suuhygienia lävistyksen laiton jälkeen.

Vältä alkoholia, maitotuotteita, hiili- ja sitrushappoisia juomia, tupakointia, suutelemista ja bakteerien vaihtoa noin kaksi viikkoa lävistyksen ottamisesta. Vältä myös korulla ja lävistyksellä leikkimistä. Lävistyksen ottamisen jälkeen kieli usein turpoaa ja turvotusta voi kestää 2-12 päivää. Jäämurskaveden juominen helpottaa turvotusta. Pidä silmällä, ettei kieli joudu puristuksiin liian lyhyen tapin kanssa. Jos koru jää liian lyhyeksi turvotuksen kanssa, ota yhteys lävistäjääsi.

Turvotus sekä särky ovat normaaleja oireita ja liittyvät kielilävistyksen paranemiseen. Myöskin kaulan imusolmukkeiden turpoaminen ja kipu niellessä voivat liittyä oireiluun. Voit laskea pahinta turvotusta lisäämällä yhden lisätyynyn pääsi alle yöksi ja pitämällä päätä sydäntä korkeammalla nukkuessasi.

Pitkä ensikoru mahdollistaa kielen turpoamisen ilman korun puristumista kieleen. Kielilävistyksen turvotuksen laskettua koru vaihdetaan lyhyempään noin 3-6 viikkoa lävistyksen laiton jälkeen. Koru on liioitellun pituinen paranemisaikana ja syöminen korun kanssa tulee olla varovaista, sillä pitkä koru on helppo varomatta purra hampaiden väliin. Tällöin on mahdollista, että hampaastasi lohkeaa pala. Hammasvaurioiden välttämiseksi korun vaihto sopivan pituiseksi on tärkeää turvotuksen laskettua. Varaathan ajan korun vaihtoon lävistäjältäsi.

Kielikoruun kerääntyneen plakin voi pestä pois hammasharjalla ilman tahnaa ja kielikoru suositellaan sen lisäksi vaihdettavan kokonaan uuteen noin parin vuoden välein.

Kielilävistyksen komplikaatioissa ole yhteydessä lävistäjääsi. Kielessä kulkee isoja verisuonia ja lävistäjäsi saattaa kieltäytyä tekemästä kielilävistystä liian lyhkäisen kielen, liian pitkän alajänteen tai lävistyksen tiellä sijaitsevien verisuonien vuoksi.

Septum (paranemisaika 2-3 kuukautta)

Puhdistaminen vedellä huuhtelemalla 1-2 kertaa päivässä 5 minuutin ajan sekä lämpimällä keittosuolaliuoksella ihoalueen hauduttaminen kerran päivässä 5-10 min ajan. Hauduttaminen sieraimen puolelta on helpoin tehdä harsotaitoksella joka on rullattu lieriöksi ja dipattu lämmitettyyn keittosuolaliuokseen.

Septumin lävistäminen saa yleensä kyyneleet nousemaan silmiin vaikka lävistyksen laitto itsessään ei juuri tuntuisi. Lävistettävä ihoalue on pehmyttä verrattuna sitä ympäröivään osaan nenää, mutta nenän seutu itsessään herkkä silmien vetistämiselle.

Septum paranee keskimäärin kahdesta kolmeen kuukautta ja on paranemisen puolesta kohtuu helppo lävistys. Kaikkea korun turhaa koskettelua sekä väkivaltaista niistämistä kannattaa kuiten varoa ensimmäiset 4 viikkoa. Pese lävistys alue aina huolella ennen korun asennon korjaamista. Korun ympärille kuivunut kudosneste saattaa raapia lävistysreikää jos korua kääntää ilman että sen ympärystää on ensin hauduttanut tai huuhdellut huolellisesti.

Bridge / Silmienväli (paranemisaika 4 – 8 kuukautta)

Tarkista bridgen sopivuus juuri sinun anatomiallesi lävistäjällä. Bridgeen liittyy ulos kasvamisen riski ja lävistys paranee pitkään sekä vaatii huolellista hoitoa.

Huuhtele lävistys alue  vedellä 1-2 kertaa päivässä 5 min ajan ja hauduta ihoaluetta keittosuolaliuoksella 1-2 kertaa päivässä 5 – 10 min ajan niin että hoitoja on yhteensä 2-3 kertaa päivässä. Lämmitetyn keittosuolaliuoksen käyttö hauduttaen ihoaluetta laskee turvotusta sekä punoitusta lävistys alueella.

Jos sinulla on silmälasit, otathan ne mukaan ajallesi. Silmälasien mallista riippuen on mahdollista sovittaa lävistys istumaan niin että lasit eivät paina lävistystä. Jos kehyksien reuna painaisi koko ajan lävistystä, en suosittele lävistyksen laittoa.

Nännilävistys K18 (paranemisaika 6 – 12 kuukautta)

Puhdistaminen vedellä huuhtelemalla 1-2 kertaa päivässä 5 minuutin ajan sekä lämpimällä keittosuolaliuoksella ihoalueen haudutus 1 kertaa päivässä 5-10 min ajan. Huomioi hyvä käsihygienia lävistystä puhdistaessa ja ole varovainen ettet vie bakteereja ihoalueelle.

Käytä lävistämisen jälkeen väljiä hengittäviä vaatteita kun voit. Rintaliivien käyttö normaalisti niitä tarvittaessa. Vaihda lakanat säännöllisesti ja huomioi vaatteiden sekä pyyhkeen puhtaus ensimmäiset neljä viikkoa. Vältä saunaa, uimista sekä kaikkea seisovassa vedessä oleskelua.

Nännilävistyksen ensikorussa on hieman väljyyttä turvotuksen sallimiseksi ihoalueella. Lyhyemmän korun voi vaihdattaa lävistäjällä 6-12 kuukautta lävistyksen laitosta tai kun lävistäjäsi suosittelee sinulle ensimmäistä vaihtoa.

Parantunut nännilävistys ei ole este imetykselle, tosin koru täytyy poistaa lävistyksestä hyvissä ajoin ennen imettämisen aloittamista. Pienet korujen osat eivät saa päätyä lapsen suuhun.

Microdermal K18 (paranemisaika 2-3 kuukautta)

Puhdistaminen vedellä huuhtelemalla 1-2 kertaa päivässä 5 minuutin ajan sekä lämpimällä keittosuolaliuoksella ihoalueen haudutus 1 kertaa päivässä 5-10 min ajan. Uloskasvun ja oireilun riski pienenee kun koru ei jää kiinni mihinkään ja saa rauhassa asettua paikoilleen. Korun ihon alla olevan ankkuri osan huolellinen kiinnittyminen takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Suojaa microdermal vain hankaavia vaatteita käyttäessä. Peittämätön ja muhimaton haava paranee kaikista parhaiten.

Paranemisen kannalta on tärkeää pitää ihoalue puhtaana sekä antaa korun olla rauhassa paikoillaan ilman näpräämistä. Jos kuivunutta kudosnestettä tai verta kasautuu laatan ja ihon väliin, voi ihoaluetta hauduttaa lämmitetyllä keittosuolaliuoksella kunnes kaikki kuivunut neste on liuennut lävistyksen ympäriltä ja pois huuhdeltavissa tai pyyhittävissä. Huomioithan hauduttaessa ja lävistystä koskiessa että kätesi ovat puhtaat ja vastapestyt.

Microdermalit paranevat usein kohtuu oireettomasti eikä paranemisprosessi useinkaan sisällä kipua tai suurempaa turvotusta. Mustelman muodostuminen sekä ympärillä olevan ihoalueen punoitus on sen sijaan normaalia.

Uloskasvun riski on korkea ja vaihtelee paljon ihotyypistä korun laatuun, jälkihoidon noudattamiseen sekä repeämisiin lävistyksen kanssa. Microdermal saattaa kasvattaa itsensä ulos ihosta puoli vuotta lävistyksen laiton jälkeen tai vasta parin vuoden kuluttua laitosta. Microdermalit eivät ole ikuisia ja niiden elinkaari on usein noin 2- 7 vuotta. Tämän jälkeen koru alkaa yleensä pukkaamaan itseään ihon pinnalle tai koru jää johonkin kiinni ja repeäminen aiheuttaa ulos kasvamisen alun.

Paikoissa joissa iho liikkuu paljon (ranne, sormet, kaula yms), uloskasvun riski on suurempi enkä suosittele näille laittoa ollenkaan. Parhaiten microdermalit pysyvät kasvojen sivuilla poskipäissä sekä dekolteen ja niskan alueella.

Intiimialueen lävistykset

Käytä lävistämisen jälkeen puhtaita, väljiä ja hengittäviä vaatteita. Huuhteleminen lämpimällä vedellä tai keittosuolaliuoksella 5 minuutin ajan kahdesti päivässä riittää puhtaanapitoon. Limakalvot eivät pidä mistään puhdistusaineista, joten vältä niiden käyttöä. Muista tarkistaa kerran viikossa puhdistuksen yhteydessä että korun pallot ovat tiukasti kierteillään jos korussa on kierteet.

Vältä paranemisaikana seksiä, suuseksiä, hiili- ja sitrushappoisia juomia ja liukastevoiteita. Jos joudut käyttämään ihoalueen muuhun hoitoon rasvoja tai öljyjä, ole varovainen että tuote ei tuki lävistysreikää.

Kuukautisten aikaan on syytä huuhdella ihoalue wc käyntien yhteydessä.

Kaikki seksuaalinen kanssakäyminen kannattaa aloittaa varovasti sekä kondomin ja suuseksisuojan kanssa. Kondomin ja suuseksisuojan käyttö on tärkeää vaikka partnerisi olisi tuttu. Kuuntele kehoasi. Jos jokin käy kipeää, se todennäköisesti vahingoittaa vielä lävistystä ja lävistys aluetta.

Parantunut lävistys kestää rasitusta ja seksiä normaalisti. Jos lävistys alueella on epämukavuutta, kannattaa tarkistaa korun istuvuus.

Korvan tai lävistyksen venyttäminen

Sopiva korvalävistysten venytystahti on noin 1mm 6-8 viikossa tai hitaammin ja vähemmän. Hitaasti venytetty korvalehti pysyy varmemmin hyväkuntoisena ja iho ei kärsi repeämistä, verenvuodosta, kovista kivuista, pahasta turvotuksesta tai blow outeista. Korvaa venyttäessä liukasteena voi käyttää valkovaseliinia tai hajustamatonta, mautonta ja väriaineetonta liukuvoidetta.

Turvallisina venytyskorujen materiaaleina suosittelen vain titaania ja lasia. Molemmat materiaalit ovat turvallisia käyttää parantuvan ihon kanssa eivätkä kerää epäpuhtauksia. Laadukkaat silikoni-, luu- ja puukorut ovat hyviä materiaaleja parantuneisiin venytyksiin, mutta ne ovat venytysmateriaaleina huokoisia ja keräävät bakteereja. Akryyli on myrkyllinen ja huokoinen muovi joka sulaa ihon lämmön kanssa tekemisissä ollessaan. En suosittele sen käyttämistä venytysmateriaalina tai parantuneissa venytyksissä.

Korvan venyttäminen on helpointa saunan, lämpimän suihkun ja huolellisen pesun jälkeen iho antaa paremmin periksi. Pese korva sekä kädet huolellisesti ja varmista että koru on puhdas. Viiltävä kipu ja veren vuotaminen ovat merkkejä liian nopeasta venyttämisestä.

Iho ei veny aina samalla tavoin molemmissa korvissa, joten voi olla että toinen korva on toista hitaampi tai vaikeampi venymään. Jos uusi, isomman kokoinen koru ei mene paikoilleen suosiolle, anna venytykselle lisää aikaa palautua ennen uutta yritystä.

Kaikki lävistyskorut ovat aina henkilökohtaisia. Älä siis käytä jonkun jo käyttämiä venytyskoruja, tunneleita tai plugeja. Huomioithan myös, että venytetty korva ei aina palaudu pienistäkään venytyksistä normaaleiksi korvakorun kokoisiksi rei’iksi. Venyttämään lähtiessä olethan siis varma, että pysyvät kookkaammat reiät korvalehdissä ovat se juttu jonka haluat pitää.